به گزارش جام جم آنلاین، سید احسان خاندوزی امروز در نشست خبری در مورد زلزله خوی گفت: در ذیل شبکه بیمهای کشور برای بازپرداخت بیمه به حادثه دیدگان این زلزله اقداماتی را تا پایان هفته انجام خواهیم داد. علاوه بر شبکه بیمه صندوق حوادث بیمهای ساختمان هم اقداماتی را انجام خواهد داد.
نرخ بیکاری به ۸.۲ درصد رسید
سخنگوی اقتصادی دولت با اشاره تداوم روند سرمایه گذاری اقتصادی در نیمه نخست امسال و نرخ رشد اقتصادی افزود: آمار اشتغال تأیید کننده نرخهای رشد نیمه نخست امسال است؛ در پاییز امسال نسبت به پاییز پارسال بیش از ۵۳۵ هزار نفر افزایش اشتغال خالص صورت گرفته گرفته است. مجموع شاغلین به ۲۴ میلیون و ۷۰۰ هزار نفر رسیده که این عدد همزمان با افزایش یک دهن درصدی نرخ مشارکت است. نرخ بیکاری هم به ۸.۲ درصد رسید.
خاندوزی اضافه کرد: یعنی امسال مجموع شاغلین کشور ۷۵۰ هزار نفر بیش از سال ۹۶ یعنی قبل از تحریمهاست.
وی ادامه داد: میزان اشتغال بخش صنعت ۲ درصد افزایش یافت و به بیش از ۸ میلیون و ۳۲۹ هزار نفر رسید که ۶۶۶ هزار نفر بیش از اشتغال صنعتی سال ۹۶ است.
خاندوزی افزود: شاهد افزایش ۵۵۲ هزار نفری بخش خدمات هستیم که تعداد شاغلین به بیش از ۱۲ میلیون نفر رسیده است.
وی ادامه داد: در بخش کشاورزی به دلیل کاهش بارشها و سایر موانع شاهد کاهش ۱۸۳ هزار نفری شاغلین بودهایم.
به گفته خاندوزی، سهم اشتغال ناقص از کل اشتغال کشور به ۹.۵ درصد رسیده است.
وزیر اقتصاد افزود: نرخ بیکاری مردان در پاییز ۶ دهم درصد و نرخ بیکاری زنان ۱.۵ درصد کاهش یافته است.
صدور ۲۳۰ هزار مجوز بدون حضور فیزیکی
خاندوزی تصریح کرد: برخی رسانهها نسبت به ایجاد اشتغال تردید کرده بودند که باید بگویم عوامل متعددی در افزایش اشتعال مؤثر است به ویژه نرخ رشد اقتصادی و افزایش سرمایه گذاری؛ علاوه بر آن تسهیل مجوزهای کسب و کار به ویژه در بخش خدمات بسیار مؤثر است.
وی گفت: با اصرار دولت مبنی بر تسهیل صدور مجوزهای کسب و کار، امروز حدود ۲۳۰ هزار نفر کار آفرین جوان کشور مجوز کسب و کار را بدون مراجعه حضوری و کاغذبازی به دست آوردند. البته ۱۴۰ هزار نفر هم در صف بررسی دستگاههای اجرای برای دریافت مجوز هستند.
خاندوزی ادامه داد: در روزهای گذشته ۹۸ شرط اضافه همچون تأهل و تجرد، سوپیشینه، سن، برخی از تأیید صلاحیتهای متقاضی که نیازمند امضای طلایی مدیران بود و … را از تمام مجوزهای کسب و کار حذف کردیم.
وی افزود: این ۹۸۰ شرط صلاحدید دستگاهها بود و هیچ مجوز قانونی پشتوانه آنها نبود.
خنگوی اقتصادی دولت گفت: در مورد سایر شروط که مانع قانونی دارد لایحهای تهیه شده و به مجلس ارسال خواهد شد.
آغاز گام اول از فاز دوم طرح هوشمندسازی یارانه از دیشب
وی در مورد یارانه نان اظهار کرد: از دیشب گام اول فاز دوم طرح هوشمندسازی یارانه آرد کشور اجرا شد و کمک هزینه نانوایان از دیشب به دو برابر افزایش یافت.
سخنگوی اقتصادی دولت افزود: طی یک ماه آینده شناورسازی نیز صورت میگیرد و محدودیت آرد هر نانوایی برداشته میشود و هر نانوا معادل هر نانی که در اختیار مردم قرار دهد آرد میگیرد؛ یعنی با هر میزان عملکرد، نانوایان میتوانند آرد بگیرند و بلافاصله همان شب دو برابر میزان گذشته برای کمک، در اختیار نانوایان قرار میگیرد.
وی گفت: هیچ گونه محدودیتی در تعداد خرید نان و میزان یارانه نان ایجاد نخواهد شد. یارانه نان در بودجه ۱۴۰۲ نیز از ۷۰ هزار میلیارد تومان به ۱۵۰ هزار میلیارد تومان رسید.
خاندوزی در مورد مجوزهای اصناف اظهار کرد: در مورد مجوزها سه مرحله را طی کردیم تا امروز به مجوزهای اصناف رسیدیم. حذف شروط زائد و شفاف ساری تمام قواعد مربوط به مجوزها و صدور مجوزها از درگاه یکپارچه ملی مجوزهای کسب و کار دو مرحله نخست بود. مرحله سوم نیز مرحله پاکسازی است که در این راستا ۹۸۰ شرط را حذف کردیم.
وزیر امور اقتصادی و دارایی افزود: تقریباً تمام مراحل مجوزهای اصناف از طریق درگاه ملی مجوزها انجام شده است؛ با این کار یک رویه ۱۰۰ ساله را در اقتصاد ایران تغییر دادیم تا درگاه ملی به صدور مجوزهای اصناف کمک کند. دیروز مجوز مربوطه به اصناف صادر شده که امیدواریم به زودی خبر نهایی شدن این بخش را اعلام کنم.
عرضه ادامه دار سکه از طریق بورس برای کاهش حباب
وی در مورد عرضه سکه در بورس کالا، گفت: مساله اساساً از زمانی شروع شد که انتظارات تورمی را تحریک کردند برای اینکه جامعه حرکت کند به این سمت که با خرید و فروش داراییها، خود را نسبت به تورم احتمالی پوشش دهد.
خاندوزی تصریح کرد: وقتی به این فضا روانی دامن زده شد تمایل جامعه به این سمت افزایش یافت و حبابهایی در بازار طلا و سکه شکل گرفت که گاهاً معادل قیمت اصلی بود. به همین جهت بانک مرکزی با کمک بورس کالا ورود کرد که تا حدی هم مؤثر بود اما متأسفانه به دلیل افزایش نرخ جهانی طلا مجدد شاهد افزایش نرخ سکه باشیم.
وی ادامه داد: با توجه به اینکه بانک مرکزی مصر است که سیاست کم کردن حباب در بازار سکه را انجام دهد و ذخایر خود را هم از دست ندهد، مرحله دوم عرضه سکه در بورس امروز به اتمام میرسد و مرحله سوم هم اعلام خواهد شد.
استفاده از داراییهای راکد در مولدسازی
خاندوزی در مورد مولدسازی دارایی های دولت گفت: مولدسازی تدبیری است که در بسیاری از کشورها از دهههای گذشته برای احیای مولدهای راکد خود استفاده میکردند در ایران حکم قانونی الزام به مولدسازی را داشتیم و در بودجه رقمی را برای مولدسازی داشتیم؛ مثلاً سال ۹۹ میزان ۸ هزار میلیارد تومان برای مولدسازی قانون در نظر گرفتند که عملکرد فقط ۵۴ میلیارد تومان بود. همچنین در یک سال دیگر ۴۰ هزار میلیارد تومان پیش بینی مولدسازی بود اما عملکرد ۷۰۰ میلیارد تومان بود.
سخنگوی اقتصادی دولت گفت: مصوبهای که در شورای هماهنگی سران قوا وجود دارد مبنی بر این است که هیأتی با اختیارات ویژه ایجاد شود که بر مقاومت دستگاههای اجرایی غلبه کند.
وی با بیان اینکه ایران کشور ثروتمندی است اما پروژههای نیمه تمام و راکد زیادی داریم، گفت: مساله مصونیت با سوءتفاهم مواجه و با کم اطلاعی مطرح شد. حتماً در جایی که تخلف وجود داشته باشد هیچ احدی مصونیت نخواهد داشت اما آنجایی که تصمیمات کارشناسی وجود داشته باشد مصونیت وجود خواهد داشت.
وزیر اقتصاد ادامه داد: هر فردی از مجریان تخلف کنند مصونیت نخواهند داشت. ما تلاش کردیم در وزارت اقتصاد بخش اعظم مسائل را با شفافیت حل کنیم. اجرای این قانون در اتاق شیشهای و علاوه بر نظارت دستگاههای نظارتی و حسابرسان، پیش چشم ۸۰ میلیون نفر، کار را انجام خواهیم داد.
خاندوزی افزود: اساساً برای دولتی که خود پیشروی موضوع شفافیت بوده و در مواردی همچون مالیات و مجوزها و بانکها شفافیت را به کار گرفت نمیتوان انتظار کارهای غیرشفاف را داشت. دولت جلوی شروع فرایندهای فسادزا را میگیرد.
وزیر اقتصاد گفت: پس از تصویب نهایی مصوبه به مسائلی که حقوقدانان و کارشناسان مطرح کردند پاسخ میدهیم.
سازمان حمایت و شرکت بازرگانی دولتی ادغام میشوند
وی در مورد سازمان بازرگانی اظهار کرد: سازمان بازرگانی با ادغام سازمان حمایت با شرکت بازرگانی دولتی ایران زیر نظر مستقیم رئیس جمهور ایجاد میشود تا سیاستگذاری و تنظیم بازار را به صورت متمرکز پیش ببریم تا حقوق مصرف کننده و قیمتها مدیریت شود.
وزیر اقتصاد تصریح کرد: این سازمان منجر به چاق شدن دولت نمیشود و از ظرفیتهای موجود استفاده خواهد شد البته باید منتظر تصمیم نهایی مجلس نیز باشیم.
دستورالعمل شورای رقابت برای عرضه خودرو کامل نیست
وی در مورد ورود شورای رقابت به بازار خودرو اظهار کرد: اگرچه شورای رقابت وظیفه تشخیص انحصار در بازارها را دارد اما جزئیاتی که در دستورالعمل این شورا اعلام شد، مباحث کامل نبود و این دستورالعمل میتوانست کمک کننده تر به اقتصاد کشور باشد.
خاندوزی افزود: دولت در حال رایزنی با مراجع قانونی همچون مجلس است تا مشابه رویهای که کمیسیون تلفیق مجلس در مورد عرضه خودروها در بورس کالا تصویب کرد، به عنوان رویکرد قانونی در دستور کار قرار گیرد.
۳,۵۰۰ میلیارد تومان تسهیلات و کمک بلاعوض به زلزله زدگان خوی
وی در مورد ارائه تسهیلات به زلزله زدگان خوی گفت: به توافقاتی که بین سازمان برنامه و بودجه و استانداری منعقد شده اشاره کنم که ۳,۵۰۰ میلیارد تومان تسهیلات قرص الحسنه و کمک بلاعوض اختصاص مییابد.
سخنگوی اقتصادی دولت افزود: منازلی که کامل تخریب شدند ۶۰ میلیون تومان تسهیلات بلاعوض میگیرند و به مناطق تخریب شده در مناطق شهری و روستایی علاوه بر این ۶۰ میلیون تومان به ترتیب ۳۰۰ میلیون تومان و ۲۵۰ میلیون تومان وام قرض الحسنه تخصیص مییابد.
وزیر اقتصاد ادامه داد: در مورد واحدهایی که نیاز به تعمیر دارند هم ۳۰ میلیون تومان وام بلاعوض پرداخت خواهد شد
خاندوزی گفت: برای بازسای واحدهای دامی به هر واحد ۲۰ میلیون تومان کمک بلاعوض و ۳۰ میلیون تومان وام قرض الحسنه پرداخت میشود
وی افزود: همه این وامها به مدت شش ماه امهال میشود، یعنی پرداخت اقساط، شش ماه پس از پرداخت آغاز خواهد شد
جزئیاتی از نحوه فعالیت هیأت مولدسازی
خاندوزی در مورد جزئیات کار هیأت مولدسازی گفت: بر اساس ماده ۲ آئین نامه مولدسازی حتماً فرایندها باید از طریق تعدادی از تیمهای کارشناس رسمی صورت خواهد گرفت تا ارزیابی و قیمت گذاری ها را انجام خواهند داد و اینطور نیست که هیأت هفت نفره تصمیم گیری کنند.
وی افزود: قیمت گذاریهای کارشناسان مدنظر هیأت قرار خواهد گرفت و خروجی هیأت هم پیش از واگذاری نهایی از طریق مکانیسم شفاف به اطلاع همه مردم خواهد رسید.
وزیر اقتصاد گفت: ای کاش در فرایند واگذاری دولتهای پیشین نیز شاهد این شفافیت میبودیم تا دو سه سال بعد از واگذاری انتقادات و حرف و حدیثها در مورد واگذاریها صورت نمیگرفت.
به گفته خاندوزی، سامانه مربوط به مجموعه فرایند و گردش کار هیأت هم ۲۲ بهمن رونمایی خواهد شد.
خاندوزی همچنین در خصوص محل هزینهکرد درآمدهای حاصل از مولدسازی یادآور شد: در متن آئیننامه هیات مولدسازی برای بخشی از هزینههای اجرایی، فرهنگسازی عمومی، مزایدهها و اطلاعرسانی بودجهای درصدی در نظر گرفته شده تا نیازمند تخصیص بودجه از سازمان برنامه و بودجه نباشیم.
وی گفت: باید حداقل ۵۰ درصد فروشها صرف پروژههای عمرانی شود و همه تهاترها، پروژههای بهداشت و درمان و آموزش و پرورش باید صرف طرحهای عمرانی شود.
سخنگوی اقتصادی دولت اظهار کرد: پیشنهاد دولت برای بودجه سال بعد درباره اجازه ۵۰ درصدِ باقیمانده این است که تمام مواردی که به فروش میرسد، صرف پروژههای عمرانی و سرمایهگذاری شود.
وی گفت: ما خواستیم با این اجازه، از داراییهای راکد کشور استفاده کنیم تا پروژههای نیمه تمام را راه بیندازیم.
عرضه ۶.۲ میلیارد دلاری ارز در سامانه نیما طی ۴۵ روز
وی در ادامه گفت: در ۴۵ روز گذشته حدود ۶.۲ میلیارد دلار عرضه ارز در سامانه نیما صورت گرفته و از این میزان ۱.۲ میلیارد دلار مربوط به حوزههای نفت، ۱.۷ میلیارد دلار مربوط به حوزههای پتروشیمی و سایر کالاهای صادراتی و ۳.۳ میلیارد دلار ارزهای صادرکنندگانی که در اختیار بانک مرکزی قرار داده بودند، است که در همان حوالی ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومان عرضه میشود.
خاندوزی افزود: همچنین بیش از ۳۲۰ میلیون دلار در بازار متشکل ارزی، اسکناس برای نیازهای ارزی همچون دانشجویی و … عرضه شده است.
وزیر اقتصاد تاکید کرد: برای اینکه جریانی که به دنبال افزایش نرخ ارز در شبکههای اجتماعی بودند، کنترل شوند بانک مرکزی از ۹ صبح تا ۱۹ عصر در ۷ روز هفته نرخ برای مبادلات بازار متشکل اعلام میکند که امیدواریم با این اقدامات شاهد پیامدهای بهتری در آینده باشیم.
مبلغ یارانه نقدی افزایش نمییابد
خاندوزی در مورد یارانه های نقدی نیز گفت: در لایحه بودجه ۱۴۰۲ در بخش پرداخت یارانهها، هیچ افزایشی پیش بینی نشده است. بنابراین تا زمانی که لایحه مبنا قرار گیرد هیچ افزایشی در موضوع پرداخت یارانهها نخواهیم داشت به جهت اینکه منابع پایداری که منجر به کسری بودجه دولت نشود برای این موضوع وجود نداشت.
سخنگوی اقتصادی دولت افزود: در بحث کالابرگ الکترونیکی، حکم مربوط به عرضه کالاهای اساسی بر اساس قیمتهای شهریور ۱۴۰۰ در ارتباط با قانون بودجه سال جاری است و باید دید که آیا این حکم در لایحه بودجه سال آینده تکرار خواهد شد یا خیر. در این صورت دولت باید طراحیهای لازم را برای اینکه کالابرگ به چه کالایی و با چه قیمتی تخصیص یابد، انجام دهد.
کنترل بازار کالاهای اساسی برای شب عید و ماه رمضان
خاندوزی در مورد تأمین اقلام ماه رمضان و شب عید، اظهار کرد: برای کنترل و تنظیم بازار شب عید و ماه مبارک رمضان، طرح از فجر تا فطر از ۱۲ بهمن ماه آغاز شده است.
وزیر امور اقتصادی و دارایی افزود: در این طرح ۳۴ قلم کالای اساسی و پرمصرف مردم با تخفیف ۱۰ تا ۲۵ درصد در فروشگاههای زنجیرهای عرضه میشود.
وی با اشاره به کالاهای اساسی نیز گفت: طبق اعلام وزارت جهاد کشاورزی ذخایر کالاهای اساسی در وضعیت بسیار مطلوبی قرار دارد.
خاندوزی تاکید کرد: در زمینه تأمین کالاهای اساسی همه پشتیبانی لازم انجام شده، به طوری که ۲ میلیون تن برنج، ۳۵۰ هزارتن روغن و شکر، گوشت مرغ و گوشت قرمز گرم و منجمد توزیع خواهد شد.
رشد اقتصادی کشور امسال به ۴ درصد میرسد
وی همچنین با بیان اینکه پیشبینی تورم سال آینده را باید به بعد از تصویب بودجه موکول کنیم، اظهار کرد: درخصوص رشد اقتصادی و تورم در سال ۱۴۰۱، بررسی مراکز رسمی نشان میدهد، رشد اقتصادی کشور در سال جاری ۴ درصد خواهد بود و نرخ تورم تا پایان سال در حوالی ۴۵ درصد قرار میگیرد.
دولت دنبال تثبیت نرخ ارز نیست
خاندوزی در مورد تثبیت نرخ ارز نیز گفت: تثبیت نرخ ارز در دستور کار دولت نیست اما ثبات بخشی به بازار ارز را با جدیت پیگیر هستیم.
وی افزود: همانگونه که هم بنده و هم رئیس کل بانک مرکزی اعلام کردیم، باید بخشی از نوسانات ارزی که برای اقتصاد ایران مخرب است مدیریت شود. عاملان این اخلالها هدفشان ایجاد انتظارات تورمی در کشور و هجوم مردم به سمت بازار داراییها است.
سخنگوی اقتصادی دولت ادامه داد: بازگشت نرخ ارز ترجیحی سیاست دولت سیزدهم نیست اما نرخ ارز کشور برای واردات همان نرخی است که در بازار نیما است و نرخ ارز در بازار متشکل هم وجود دارد.
وی تصریح کرد: اینکه به کالاهایی خارج از سامانه نیما ارز به قیمتی دیگر پرداخت شود، نه در مصوبات و نه در بودجه سال ۱۴۰۱ و ۱۴۰۲ وجود ندارد.
خاندوزی اضافه کرد: سیاستهای بانک مرکزی در حال اجرا است و اقدامات خیلی خوبی از جمله راه اندازی مرکز مبادلات ارز و طلا در حال انجام است و امیدواریم این سیاستها منجر به ثبات قیمتها در بازار ارز شود.
مشاورین املاک ساماندهی میشوند
سخنگوی اقتصادی دولت در خصوص وضعیت اجاره بها و کمک به مردم نیز گفت: دولت تلاش دارد با تداوم ساخت و ساز و افزایش عرضه مسکن در قالب طرح نهضت ملی فشار تقاضا بر بازار اجاره را کاهش دهد. البته عرضه زمین دولتی ۹۹ ساله نیز ادامه خواهد یافت.
وی با اشاره به حذف قیمت زمین، افزود: در یک سال اخیر ۲۴ هزار هکتار زمین دولتی در قالب شهرکهای مسکونی به شهرها الحاق شده که اثر مثبتی بر کنترل قیمت مسکن خواهد گذاشت.
به گفته خاندوزی، دولت پیگیر تصویب مالیات بر عایدی جهت مقابله با سفته بازی نیز است.
وی تاکید کرد: همچنین برای ساماندهی مشاوران املاک طرحهایی در حال نهایی شدن است که به زودی اعلام میشود.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
دکتر فواد ایزدی درگفت و گو با «جام جم»:
حسین حبیبی در گفتوگو با «جامجم» از سرچشمههای نگارگری گفت